A Rákóczi Szövetség pályázatának keretein belül iskolánk 10.G osztályos tanulói Haluszka Tibor igazgató-helyettes és Kincses Katalin pedagógus vezetésével március 13-án a Felvidékre utazhatott.

Az Alsóbodoki Vállalkozói Szakközépiskola és a Zoboralji Kulturális Egyesület szervezésében március 13-án, vasárnap, az 1848-49-es Szabadságharc és Forradalom 174. évfordulója alkalmából megemlékezéseket tartottak Zoboralján. Ezeken a megemlékezéseken vehettek részt, koszorúzhattak és közösen ünnepelhettek iskolánk diákjai is a résztvevőkkel.

Délelőtt egy rövid városnézés keretein belül, körbe sétáltuk a Nyitrai várat, megcsodálhattuk a Püspöki Palotát, s beszámolót hallgattunk meg a vár, a város történelméről, jelentős magyar múltjáról.

A délutáni megemlékezések 13 órakor kezdődtek Alsóbodokon. Koszorúztunk Esterházy János sírjánál, ahol aztán ünnepi beszédet mondott Ladányi Lajos, a  Zoboralji Kulturális és Információs Központ igazgatója. A rövid ünnepi műsor végén a mi iskolánk diákjai előadták: Az “Örökké lobogjon” című táncjátékot.

14 órakor folytatódott a megemlékezés Nyitrán, városi temetőben – Erdősi Imre honvédpap sírjának megkoszorúzásával. Itt Sajó Sándor: Magyarnak lenni című versét adta elő egy diáklány az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból. Ünnepi beszédet mondott Magyar József képviselő.

15 órakor Aranyosmaróton – Simkovith János honvédhadnagy sírjánál helyeztük el a megemlékezés koszorúit, ahol az ünnepi beszédet Márvány Miklós, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége elsőbeosztottja, nagykövethelyettes mondta el. Ezen a helyszínen ismét előadhattuk rövid műsorunkat.

Örömmel töltött el minket, hogy ezen a jelentős ünnepen közösen emlékezhettünk meg a határon túli magyarokkal, diákokkal, felnőttekkel egyaránt.

Kincses Katalin

1 8

4 5

1 8

8 8

Kiemelt partnereink

refegyh

parokia

mimk1

floch

vac

Ki olvas minket

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi

FEL