2015.március 26-án rövid látogatást tett iskolánkban az ERASMUS+ pályázatban résztvevő francia partnerünk képviselője, Nicolas Viard úr.
Az egy évvel ezelőtti találkozásunk során iskolánkban épp nem volt tanítás, így egy tanuló nélküli iskolát láthatott, most viszont mind a cukrászok, mind a szakácsok teljes gőzzel dolgoztak. A cukrászok termékeit meg is tudta kóstolni.
Ezután a második Bar-le-Duc-ba jelentkező csoport 4 tagjával folytatott beszélgetést. Bucs-Tonk Dóra tanárnő segített az esetleges félreértések elkerülése végett a tolmácsolásban.
A nap utolsó programpontja a vezetéssel történő munkamegbeszélés volt. Ezen Viard úr beszámolt arról, hogy a jelenleg kint tartózkodó két volt tanulónk – Soós Zsuzsa és Sztriskó Zoltán – nagyon szépen megállja a helyét. Szó esett az áprilisban esedékes franciaországi monitoring részletes programjának megvalósításáról. A Bar-le-Duc-i iskola is pályázott az Erasmus+ projekt keretén belül szakemberek külföldi továbbképzésére. Így két éven keresztül két hétre francia szakács szakoktatók taníthatnák tanulóinknak a francia konyha mesterfogásait, és ismerkedhetnének a magyar konyha specialitásaival. Felmerült egy esetleges diákcsere lehetősége is. A szándék mindkét fél részéről megvan, csupán érdeklődő, illetve a cserére érdemes tanulókat kell kiválasztani.
Az együttműködés mindkét iskola fejlődését eredményezheti.
2014. december 14. és 15-én látogatóba érkezett Vácra a 14/KA1VET/296 számú „Megújulás a vendéglátásban” pályázat keretében a bajor partner 4 fős küldöttsége: a Kasa und Halasz Gasthof Krone GbR két tulajdonosa, Kasa János és Halász Zénó, illetve a vendégház főpincére és főszakácsa.
A látogatásnak hármas célja volt:
A hivatalos rész után megmutattuk vendégeinknek iskolánkat, pillanatnyi betekintést nyerhettek az itt folyó munkába, feltérképezhették képzésünk esetleges hiányosságait, javaslatot tettek egy esetleges korrekcióra.
A látogatás elérte célját, amiben egy kötetlen „munkaebéd” alkalmával mindkét fél egyet is értett.
A cikk írásával nem turisztikai ismeretterjesztést szeretnénk folytatni, hanem örömmel közölni a Tisztelt Olvasóval, hogy az ERASMUS+ 14/KA1VET/296. számú „Megújulás a vendéglátásban” pályázatunk a következő szakaszába lépett.
Jelenleg még 10 tanulónk folytatja három hónapos bajorországi gyakorlatát, de két - idén végzett vendéglős tanulónk – máris elkezdte egy éves szakmai tanulmányát a franciaországi Lotharingia tartományban található Bar-le-Duc-ban. Részletek itt.
Június végén elindult az első csoport a bajorországi szakmai gyakorlatra. Hosszú folyamat eredményeként írhatjuk le ezt a mondatot.
Már télen, még a pályázat megjelenése előtt elkezdődött a szervező munka. 2013.december 6-ig lehetett jelentkezni a nyári gyakorlatra, de a határidőt kitoltuk január végéig. 29 tanuló adta be jelentkezési lapját, önéletrajzát és motivációs levelét. A szakmai tagokból álló bizottság a tanulmányi eredmények, motiváltság, szakmai elhivatottság és nem utolsósorban az érintett osztályfőnökök jellemzése, és javaslata alapján kiválasztotta azt a 20 fős keretet, amelyik felkészítése már január végén elkezdődött egy gasztronómiai szakkör keretein belül. A pályázat megírása csak ezután kezdődött el. A német partnerrel már tavaly nyár óta egyeztetéseket folytattunk, hová hány tanuló menjen. A francia kapcsolatot is meg kellett erősíteni. Viard úr április végén személyesen is felkereste iskolánkat.
Kialakult az a csapat, amelyik nemcsak a pályázat megírásában segédkezett, hanem a megvalósításban is részt vesz: Sándor Balázs, Kis Balázs a bajorországi vonalért felel, Bucs-Tonk Dóra a francia kapcsolattartó, Lengyel Dóra a „sajtófőnök”, Varga Péter a honlapon való megjelenítést irányítja, Szénásy Andrea az internetes felületek kezelője, Pap Zsolt a dokumentumok szerkesztője, Lang László a pályázat koordinátora. A szakmai felkészítésben több szaktanár, szakoktató is részt vesz.
Csak május végén értesültünk arról, hogy teljes egészében elfogadták a pályázatot: nyertünk. Ha csak ekkor kezdtük volna el az előkészületeket, nem tudtuk volna június végén elindítani a tanulókat. Így azonban bátran kijelenthetjük: ELKEZDŐDÖTT.
A PROJEKT IDŐTARTAMA: 2014.06.01–2016.05.31.
PROJEKTBEN RÉSZTVEVŐ INTÉZMÉNYEK:
1. Küldő, pályázó intézmény: A Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola ( Bernáth Református SZKI Vác) 1955 óta képes kereskedő és vendéglátó szakembereket. A 2012-es fenntartóváltás után is folytatja képzési tevékenységét, 730 tanulóval és 65 dolgozóval működő regionális intézmény.
2. Fogadó, közvetítő intézmény:
3. Fogadó munkahelyek:
RÉSZTVEVŐ TANULÓK:
25 vendéglátásszervező-vendéglős, szakács tanuló
4 munkatárs 2 hetes francia továbbképzése
A PROJEKT CÉLJAI:
Bajor- és franciaországi gyakorlat megvalósítása 25 szakképzésben tanuló vendéglátásszervező-vendéglős diák számára két turnusban
A PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI:
A MEGVALÓSÍTÁS FŐBB LÉPÉSEI:
TÁMOGATÓ:
Az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás program ERASMUS+ alprogramja.
Támogatás összege: 127 963 €
6 tanulónk vett részt a bajorországi Füssenben 3 hónapos szakmai gyakorlaton a németországi Szövetségi Munkaügyi Hivatal (ZAV) engedélye alapján. A tanulók a gyakorlat során vendéglátóipari egységekben dolgoztak ösztöndíj fejében és szakmai tapasztalatokkal telve érkeztek vissza iskolánkba 2012. október 2-án. A munkahelyektől kiváló minősítést kapta, és mindnyájukat visszavárják a gyakorlati helyeikre.
A Türingiai Ipari- és Kereskedelmi Kamara LEA12 pályázata keretén belül szintén Müller úr kapta a megbízást, hogy magyarországi és csehországi iskolákkal vegye fel a kapcsolatot olyan tanulók németországi szakmai képzésére, akik 2012-ben fejezik be tanulmányaikat. Ennek a projektnek a keretén belül 14 tanulónkat választották ki, akik 3 lépcsőben részesei lehetnek a pályázat nyújtotta lehetőségeknek. Az első lépcsőben 5 napos csillebérci nyelvi felkészítésen vettek részt tanulóink, és mindnyájan kiválasztásra kerültek a másodi fázisra. Júliustól kétszer 3 hetes nyelvi illetve szakmai gyakorlaton vettek részt türingiai szállodákban, illetve kereskedelmi egységekben. Mind a 14-en lehetőséget kaptak arra, hogy 3 éves szakmai képzésen vegyenek részt, melynek végén német szakmai bizonyítványt kapnak. Tízen éltek a lehetőséggel és kezdték meg tanulmányaikat az erfurti szakképző iskolákban. A program 2013-ban is folytatódik. 2012.11.15-ig kell összeírnunk azokat a tanulókat, akik előzetesen jelentkeznének a projektre.