Nélkülözhetetlen tudnivalók az Egészségügyi Nyilatkozat és Vizsgálati Adatok („Egészségügyi Kiskönyv”) fontosságáról!

 

Mi ez a kiskönyv?

Élelmiszerrel, ételekkel dolgozó tanulók, beosztottak, munkavállalók számára kötelező hatósági igazolás.

Hová kell leadni?

A gyakorlati helyen a vezetőnél kell lennie ennek a könyvecskének, mert őt ellenőrzi a hatóság. Pénzbírságot fizethet, ha ez hiányzik. A gyakorlat első napján le kell adni neki, az utolsó napján vissza kell kérni tőle. Az iskolai gyakorlati vizsgákon a tanulónál kell lennie ennek a könyvnek. (Szintvizsga, évzáró vizsgák.) Azoknak a tanulóknak, akiknek csak iskolán belüli tankonyhai foglalkozása van, a tankonyha vezetőjénél kell lennie.

Ki érvényesíti?

Orvosi igazolás kell. Vagy az iskolaorvoshoz fordulnak (Dr. Vank Ágnes), ekkor az igazolás ingyenes, vagy a tanuló háziorvosa, házi gyermekorvosa végzi a vizsgálatot, ekkor az igazolás pénzbe kerülhet (3000 és 7000 Ft között).

Meddig érvényes?

A kiskönyvben szereplő utolsó dátumtól (5-12. oldalakon található meg) számított egy évig.

Milyen lépésekből áll össze a fenti folyamat?

1/ A kiskönyv beszerzése a tanuló feladata. Nyomtatvány-boltban vagy papírboltban lehet megvenni, körülbelül 100 Ft-ba kerül.

2/Tüdőszűrő vizsgálatot kell végezni, ez tüdő röntgent jelent, vagy a Tüdőgondozókban, vagy a Röntgen Szakrendelésen.

Ha a Tüdőgondozóba fog menni a tanuló, oda az iskolaorvos (Dr. Vank Ágnes) tud beutalót adni. Ezzel a beutalóval a vizsgálat ingyenes. Ha beutaló nélkül megy a Tüdőgondozóba, vagy a Röntgen Szakrendelésen készül a vizsgálat, ez sajnos 1700 Ft-ba kerül.

A tüdőgondozóban kiadott beutaló 90 naptári napig érvényes, 18 éven aluli tanulónál a beutaló hátoldalára a szülőnek kell nyilatkozatot adnia, hogy a vizsgálatba beleegyezik.

3/Ha a tüdőszűrés lelete és a kiskönyve együtt van, a tanuló fáradjon el az iskolaorvoshoz, ahol végül vizsgálat után megkapja az igazolást és ezzel érvényesíti a kiskönyvet.

 

Az orvos által érvényesített kiskönyvvel rendben van a dolog egy évig, ezután a fentiek szerint a folyamat elölről kezdődik.

Sikeres ügyintézést!

Kiemelt partnereink

refegyh

parokia

mimk1

floch

vac

Ki olvas minket

Oldalainkat 434 vendég és 0 tag böngészi

FEL