bernathkalman

Bernáth Kálmán 1915. október 2-án született Vácon, iparos család ötödik gyermekeként. A Piarista Gimnázium elvégzése után tanulmányait a kiskunfélegyházi tanítóképzőben folytatta, ahol tanítói oklevelet szerzett. Ezután a szegedi Polgári iskolai Tanárképző Főiskolán szerzett magyar-történelem-testnevelés szakos tanári diplomát.

Tanítói pályafutását 1940-ben a Kárpátalján, Tiszaújlakon kezdte, majd áthelyezték Budára a XII. kerületbe, ahol a Koós Károly polgári iskola diákjait tanította.

1947-ben a háborús események és édesapja halála hozta vissza Vácra. Először polgári, majd általános iskolában tanított. Azon kevés tanár közé tartozott, akik három szakot egyformán nagyszerűen képesek tanítani. Ez jelentette számára az életet, a hivatást. Kezdő tanárként jellemző rá a sport, a testnevelés szenvedélyes megszerettetése, élsportolók felfedezése, pályájuk, sorsuk nyomon követése. Határozott, jó kezekbe került az, aki tanítványa lehetett. Több éven keresztül a testnevelés megyei szakfelügyelője, sportrendezvények szervezője, lebonyolítója.

1955-ben kapott megbízást a Pest Megyei Tanácstól egy kereskedelmi szakmunkásképző iskola megszervezésére. Ez az iskola kezdetben csak délután működött bérelt épületben, míg 1973-ban megkapta a romos állapotú Ilona utcai épületet. Közben a tanítás mellett 1962-től 1973-ig félfüggetlenített tanulmányi felügyelője is volt a városnak. 1973-tól nyugdíjazásáig, 1980-ig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola tanára volt. 1983-tól mint nyugdíjas tanár, ismét alkalmazottja lett az általa alapított intézménynek.

Tanári pályafutása alatt munkáját többször elismerték, rendelkezett a "Kiváló tanár" és a "Belkereskedelem Kiváló Dolgozója" címmel. A tanítás, a nevelés számára nemcsak hivatás volt, hanem az egész életet jelentette. Ahogy Ő emlékezett, a kor egyik legkiválóbb professzorától Sík Sándortól sokat tanult, többek között az ifjúság szeretetét és a szakma szeretetét. Hivatásszerető, köztiszteletben álló, lelkiismeretes pedagógus egyéniség volt. Tanítványai őszinte humanizmusáért, átlagon felüli szakmai műveltségéért ma is nagy tisztelettel emlékeznek rá.

1994-ben bekövetkezett halálával a város kimagasló tekintélyű tanár egyéniséget veszített el. Volt kollégái, tanítványai és az Őt ismerő váci polgárok büszkék vagyunk arra, hogy intézményünk nevét viseli, ezzel állítva örök emléket Bernáth Kálmánnak.

Kiemelt partnereink

refegyh

parokia

mimk1

floch

vac

Ki olvas minket

Oldalainkat 29 vendég és 0 tag böngészi

FEL