A PROJEKT IDŐTARTAMA: 2014.06.01–2016.05.31.
PROJEKTBEN RÉSZTVEVŐ INTÉZMÉNYEK:
1. Küldő, pályázó intézmény: A Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola ( Bernáth Református SZKI Vác) 1955 óta képes kereskedő és vendéglátó szakembereket. A 2012-es fenntartóváltás után is folytatja képzési tevékenységét, 730 tanulóval és 65 dolgozóval működő regionális intézmény.
2. Fogadó, közvetítő intézmény:
- A bajorországi Füssenben található Kasa un Halasz GbR évek óta szervezi tanulóink 3 hónapos bajorországi gyakorlatát.
- A Lorraine régióban, Bar-le-Duc-ben található CFA Européen Louis Prioux 1977-ben épült iskola, szakképzéssel foglalkozik, kiemelten specializálódott vendéglátásra és hotel menedzsmentre; elsősorban szakács, pincér, cukrász, vendéglátó, és pék tanulónk vannak, de képeznek fodrászokat és autószerelőket is. Jelenleg 700-an tanulnak az iskolában, ezek közül 95 külföldi diák, akik Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Németországból és Kínából érkeztek. A tanári kar és az adminisztratív személyzet 50 főből áll. Más országok hasonló iskoláival is van partneri kapcsolatuk, innen érkeznek külföldi diákjaik, néhány iskolával már több mint 10 éves a kapcsolatuk. Európai csereprogramokkal is foglalkoznak, minden évben fogadnak külföldi diákokat, akik a központban tanulnak 1-4 évig, ezen kívül fogadnak csoportokat rövidebb időre 2-4 hetes időszakra is.
3. Fogadó munkahelyek:
- Füssen, Pfronten, Seeg vendégházai, vendéglői
- Lorraine tartomány vendéglátóipari egységei
RÉSZTVEVŐ TANULÓK:
25 vendéglátásszervező-vendéglős, szakács tanuló
4 munkatárs 2 hetes francia továbbképzése
A PROJEKT CÉLJAI:
Bajor- és franciaországi gyakorlat megvalósítása 25 szakképzésben tanuló vendéglátásszervező-vendéglős diák számára két turnusban
- 10-10 tanuló bajorországi 3 hónapos gyakorlata 2014 és 2015 nyarán
- 2, ill.3 végzős tanuló 12 hónapos francia képzőintézetben eltöltött tanulmánya
- a tanulók önállóságának, problémamegoldó, együttműködési képességeinek, felelősségtudatának fejlesztése
- gyakorlati szakmai ismeretek szerzése a modern európai vendéglátásban, a francia és bajor
- gasztronómia megismerése
- a gyakorlati hely munkaszervezési technikáinak megismerése
- a napi munkába való bekapcsolódás
- 12 hetes összefüggő szakács/pincér gyakorlat teljesítése
- szakmai kulcskompetenciák, képességek fejlesztése
- német/francia köznyelvi és szakmai kommunikációs készség fejlesztése
- tanulói portfolió készítése
- E-learninges környezet, IT alapú folyamat követés megvalósítása
- a képzés elismeréseként Europass mobilitási igazolványt és Tanúsítványt ad a fogadó intézmény.
- Az iskola Pedagógiai Programjának megújítása (Képzési terv)
- Az Intézményi Minőségirányítási Program aktualizálása
- A pedagógusok Továbbképzési tervének az új kihívásoknak megfeleltetése
A PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI:
- A megvalósítás során keletkezett dokumentumok (tanulói portfoliók, jegyzőkönyvek, projekt beszámolók, fényképek, videók), melyek jó gyakorlatként hasznosíthatók a képzések során, és további mobilitási projektek esetén.
- A résztvevő tanulók egyéni készségeinek, képességeinek fejlődése, szakmai motivációjuk erősödése. A megszerzett szakmai tudás, illetve annak átadása az iskolában, gyakorlati helyen és a leendő munkahelyen.
- Az iskola befejeztével a résztvevő tanulók elhelyezkedési esélyeinek növelése a hazai és az európai munkaerőpiacon.
- Az iskola szakmai gyakorlatainak minőségi javulása, külföldi gyakorlattal rendelkező tanulók számának növelése.
- Az iskola lemorzsolódási mutatójának javítása
- A partneri elégedettségi mutatók növekedése
- A tantestület szakmai megújulásának beindítása
- Az iskola dokumentációjának felfrissítése
- Az iskola népszerűségének növelése (beiskolázás)
A MEGVALÓSÍTÁS FŐBB LÉPÉSEI:
- Pályázatírás. Partnerek informálása. Munkaprogram kialakítása.
- Kiutazók kiválasztása.
- A munkaprogram véglegesítése a küldő és a fogadó intézmény együttműködésével.
- Szerződés a résztvevők között (küldő és fogadó intézmény, gyakorlati hely, tanuló).
- Német/francia nyelvi, szakmai, kulturális és lélektani felkészítés.
- Mobilitási gyakorlat lebonyolítása (kiutazás, tutorálás, mentorálás).
- A tapasztalatok összegzése, értékelése a résztvevő tanulók, a gyakorlati hely mentora, a francia iskola tutora, a francia projekt koordinátor, és a Bernáth Református SZKI projekt koordinátora által.
- A tapasztalatok közzététele (disszemináció).
- Záróértékelés és beszámoló elkészítése.
- Eredmények hasznosítása, jó gyakorlatok beépülése.
TÁMOGATÓ:
Az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás program ERASMUS+ alprogramja.
Támogatás összege: 127 963 €